Transmisiile prin lanț fac parte din categoria transmisiilor mecanice indirecte și servesc la transmiterea mișcării și a momentului de torsiune între doi sau mai mulți arbori paraleli. O transmisie prin lanț se compune din roțile de lanț, lanțul care înfășoară roțile de lanț și angrenează cu dinții acestora dispozitive de întindere, dispozitive de ungere și carcase sau apărători de protecție.
Lanțul este format din zale, articulate între ele, care îi asigură flexibilitatea necesară pentru înfășurarea pe roțile de lanț.
Avantaje ale utilizării lanțurilor industriale:
Dezavantaje ale transmisiilor prin lanț:
Transmisiile prin lanț se utilizează când se impun distanțe medii între axe, care nu se pot realiza prin angrenaje și când nu este permisă alunecarea, situație în care nu pot fi folosite transmisiile prin curele. Se folosesc în construcția mașinilor agricole, de transport (biciclete, motorete, motociclete) și la unele utilaje (în siderurgie, în construcții etc.).
Lanțurile cu bolțuri (de tip Gall) se realizează din eclise și bolțuri . Eclisele exterioare se presează pe bolțuri, formând cu acestea un cadru, iar eclisele interioare formează articulații cu bolturile; capetele bolturilor se nituiesc. Deoarece suprafață de contact în articulații este redusă, ceea ce duce la o uzură accentuată, aceste lanțuri se recomandă la sarcini mici și viteze reduse (v < 0,3 m/s pentru lanțurile cu zale scurte, construcție grea; v < 0,2 m/s pentru lanțurile cu zale lungi, construcție ușoară).
Lanțurile cu bucșe se compun din eclise, bolțuri și bucșe, eclisele exterioare fiind presate pe bolțuri, iar cele interioare pe bucșe. Din punct de vedere funcțional, eclisele exterioare și bolturile, respectiv eclisele interioare și bucșele, formează elemente cinematice distincte, articulate între ele (fig. 2.3, b). Datorită suprafeței de contact mai mare dintre bolțuri și bucșe, aceste lanțuri se recomandă la sarcini medii și viteze sub 3 m/s.
Pentru realizarea unei mișcări cât mai uniforme a roții (roților) conduse, se evită folosirea lanțurilor cu pași mari, preferându-se lanțurile cu două rânduri (lanțuri duble) sau cu trei rânduri (lanțuri triple), cu pași mici.
Tipuri de lanțuri: