top of page

Curele de transmisie dințate

Cureaua de transmisie dințată se compune dintr-un element de înalta rezistență, înglobat într-o masă compactă de cauciuc sau material plastic. Suprafața exterioară și zona danturată sunt protejate cu un strat, din țesături din fibre sintetice rezistente la uzură și la agenți chimici și termici.

Elementul de rezistență poate fi realizat din cabluri metalice, din fibre de poliester sau fibre de sticlă. Dantura poate fi dispusă pe o parte a curelei sau pe ambele părți.

Curelele cu dantură pe o singură parte se folosesc la transmisiile cu axe paralele și ramuri deschise, cu sau fără rolă de întindere , iar curele cu dantură pe ambele părți se folosesc la transmisiile cu mai mulți arbori, dispuși de o parte și de alta a curelei. Dinții curelelor pot fi trapezoidali, parabolici sau semicirculari. 
La cerere, furnizăm și alte tipuri sau dimensiuni de curele pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră specifice.

Profilul clasic al dintelui este cel trapezoidal, în ultimul timp executându-se și profile curbilinii, prin aceasta urmărindu-se reducerea zgomotului și îmbunătățirea modului de intrare și ieșire în și din angrenare. Profilul cu formă parabolică permite utilizarea dinților mai înalți în raport cu profilul tradițional. Această caracteristică, cumulată cu robustețea dintelui, permite o creștere a sarcinii transmise și o reducere a interfeței create în timpul angrenarii dintre dintele curelei și cel al roții. Forma parabolică determină următoarele avantaje: reducerea zgomotului în funcționare; sporirea puterii transmise; creșterea rezistenței dintelui la oboseală. Curelele sincrone cu dinți trapezoidali, considerate standard, se utilizează în transmisii de până la 150 CP și 16.000 rot/min.

 

Dimensiunile standardizate sunt cele corespunzătoare pasului de (în țoli): 0,080 (2/25); 0,125 (1/8); 0,200 (1/5); 0,375 (3/8); 0,500 (1/2); 0,875 (7/8) și 1,25 (1 1/4), conform ISO 5294, 5295, 5296.

Curelele de transmisie cu dinți curbilinii, cu profil parabolic și semicircular, pot prelua sarcini mai mari cu până la 200% față de cele cu dinți trapezoidali. Se regăsesc în gama de dimensiuni corespunzătoare pasilorr de 3, 5, 8 și 14 mm.

Transmisiile prin curele dințate realizează transmiterea mișcării fără alunecare, dinții curelei angrenând cu dantura roții de curea. Aceste transmisii cumulează avantajele transmisiilor prin curele late și ale transmisiilor prin lanț.

Datorită avantajelor pe care le prezintă, transmisia pe curea dințată s-a impus, fiind utilizată în multe domenii, cum ar fi: construcția de autovehicule (la sistemul de distribuție); construcția mașinilor unelte, construcția mașinilor textile, birotică, computere, proiectoare, mașini de scris etc.

Pentru alte detalii sau produse speciale suntem aici să vă ajutăm!
bottom of page